Pilótaképzés

Kinek érdemes csalakoznia hozzánk:
 

Repülőklubunk fő célja, megteremteni a sportrepülés ideális körülményeit, feltételeit azok számára, akik szeretnék hobbi vagy verseny szinten űzni ezt a sportot. Ezen törekvés technikai, jogi és anyagi téren egyaránt értendő. Elsősorban a saját repülőgéppel nem rendelkezők számára nyújt számtalan előnyt a klubtagsági státusz, hiszen a klub tulajdonában lévő repülőgépeket lényegesen olcsóbban veheti igénybe mintha bérelné azt.

 

Tagság feltételei:

 

Az egyesület tagjának ismernie kell, el kell fogadnia és be kell tartani az alapszabály szerint reá háruló kötelességeket. A klubtagság létesítésének feltétele az egyszeri belépési díj, amely 50 000 Ft/fő.

A klubtagságnak, mint szinte minden sportegyesületnél, tagsági díja van, ami nálunk 500Ft/hó/fő.
A repülőklub három szakosztályból áll: Vitorlázó, Motoros és Oldtimer. Az Oldtimer szakosztály fogja össze a (már) nem aktív pilótákat. Ezen szakosztályhoz tartozók csak a klubtagsági díjat fizetik, amellyel teljes jogú tagok. A vitorlázó szakosztályhoz tartoznak a vitorlázó repülő pilóták, a motoros szakosztályhoz pedig a motoros, motoros vitorlázó és motoros sárkány pilóták. Azok, akik ezen két szakosztályhoz szeretnének tartozni és szeretnék élvezni az adott szakosztályon belüli kedvezményeket, 3500Ft/hó/fő szakosztály díjat kell megfizetniük.

Minden klubtagnak kötelessége évi 30 óra társadalmi munkát végeznie a repülőklubban, ami többnyire a repüléshez elengedhetetlen technika megteremtésében és fenntartásában merül ki. Ha valakinek nincs ideje vagy nem szeretne ilyen jellegű munkát végezni, megváltatja azt pénzbeni befizetés formájában.

 

Az előnyei:

 

-egy jó hangulatú, repülést szerető csapat tagjának lenni.
-lényegesen olcsóbb repülés (ingyenes elméleti és gyakorlati oktatás, olcsóbb géphasználat).
-segítség a légügyi hatósági ügyintézésekben.
-repülőgép tulajdonosoknak kedvezmények, az egyesületi szolgáltatásokból (gép tárolás, vontatás…)
-támogatás teljesítmény és versenyszerű repüléshez.

Repülőklubunkban alapvetően motoros repülő és vitrolázó repülő képzésre van lehetőség, ugyanis klub tulajdonban ezen két féle repülőgép típus található meg. Azonban, igény esetén motoros vitorlázó és motoros sárkány oktatásra is van mód. Utóbbi esetben pilótáink magántulajdonban lévő repülőgépein történik az oktatás, így azok használati díjai és időbeosztása a tulajdonossal való megegyezésen alapul.
Minden esetben lehetőség van a képzést folytatni klubtagként valamint külsősként. A legnagyobb különbség az anyagi feltételek terén mutatkozik, de előfordulhatnak eltérések a képzés menetében is. A klubtagság feltételeiről és előnyeiről itt olvashat.
 

Motoros repülőgép pilóta képzés:

 

Motoros repülő képzésünket egy Moran MS 893 E típusú repülőgépen végezzük, amely alkalmas a PPL (Privát pilóta szakszolgálati engedély) megszerzésig való oktatásra, ezen felül pedig vontatói jogosítás megszerzésére.

Klubtagok számára az elméleti  és a gyakorlati oktatás ingyenes. A gyakorlati repülés során a növendék a repülőgép klubtagokra vonatkozó, csökkentett bérlési díjat fizeti, ami jellemzően száraz bérlet, vagyis Ő tölti bele az üzemanyagot amennyit elhasznál. Az oktatás az MRSZ képzési tematika szerint történik.

A képzés elkezdéséhez szükséges feltételek:
-betöltött 17 éves kor
-orvosi alkalmassági
-bűntetlen előélet

Az alapképzés mintegy 45 óra repült idővel teljesíthető, a körülményektől függően akár három hónap alatt. A képzés végén a Magyar Légügyi hatóságnál kell elméleti és gyakorlati vizsgát tenni.

Morane Saulnier MS.893E Rallye 180GT
Morane Saulnier MS.893E Rallye 180GT
Vitorlázó képzés:

 

Vitorlázórepülő képzésünket egy teljesen fém építésű Is28B2 típusú, két üléses géppel folytatjuk, amely alkalmas egészen a GPL (Vitorlázórepülő pilóta szakszolgálati engedély) megszerzéséig történő repülésre. A képzésben levőnek „C” vizsga után, az időtartam repüléseknél lehetősége nyílik más típusokkal is repülni.
Klubtagok számára az elméleti és gyakorlati oktatás ingyenes. A gyakorlati repülés során a növendék csak a gép, klubtagok számára csökkentett tarifát és az indítás díját fizeti. A képzés a FAI által meghatározott tematika szerint történik, csörlő vagy vontatásos üzeműváltozatban.
A repülősport ezen ágát annak ajánljuk, aki szereti a természetet, szeret sikereket önerejéből elérni és/vagy szerényebb anyagi körülményekkel rendelkezik. Hiszen a vitorlázórepülés lényegesen olcsóbb és természetközelibb a motoros repülésnél.
Meglévő technikánk alkalmas teljesítmény jelvények megszerzésére, valamint regionális és nemzeti versenyeken való részvételre is. A klubtagok ezen törekvéseit a klub különböző módokon támogatja.
Az elméleti képzések rendszerint télen folynak, így ősszel érdemes elkezdeni, hogy tavasszal, egy biztos elméleti tudással lehessen a gyakorlati képzésbe belevágni. Persze az sem probléma, ha valaki év közben csatlakozik, viszont abban az esetben az elméleti tudást jórészt önálló tanulással kell elsajátítania, természetesen az oktatókkal  való folyamatos konzultáció mellett.

A képzés elkezdéséhez szükséges feltételek:
-betöltött 16 éves életkor
-orvosi alkalmassági
-bűntetlen előélet

Jelenleg a képzési rendszer változik, mivel új európai légügyi előírások jelentek meg. Motoros vitorlázó képzést például lehetséges önállóan indítani, de jogosításként megszerezhető lesz motoros és vitorlázó szakszolgálati engedélyhez is.